Riqualificazione Piazza-AgorÓ San Giorgio

Year: 2010
Location: Quartucciu (CA), Italia
Status: COMPETITION

RIQUALIFICAZIONE DELLA PIAZZA SAN GIORGIO NEL COMUNE DI QUARTUCCIU                                     
REHABILITATION OF S. GIORGIO SQUARE IN QUARTUCCIU

Client: Puddu Group
Object: Rehabilitation of S. Giorgio square:
- A forum-square (level 00)  as a commercial, religious and political center
- A semi-hypogeum space (level -01) for meetings of citizens and cultural and artistic activities
Mission realized: Preliminary project
Professional role:
Sustainable architectural and structural project: Arch. Maria Irene Cardillo
Team project: Studio Architettura MICardillo
Bioclimatic project: Prof. Arch. Mario Grosso (Politecnico di Torino, Italy)
Young architect: Alessia Pasqua

L'idea di progetto è di restituire, attraverso un'attenta percezione e lettura dell'esistente, la quasi totalità di area alla pedonalità, percorrenza e fruizione in eventi della piazza, aprendosi verso la facciata della Chiesa di San Giorgio e dell'edificato storico a sud-ovest.
Uno spazio semi-ipogeo (livello -01), offre funzioni sociali e culturali come sede delle assemblee dei cittadini, oltre che di promozione e presentazione di attività culturali ed artistiche.
Per climatizzazione e ventilare gli spazi ipogei che si creano con l'intervento proposto, si intende adottare un approccio bioclimatico integrato con sistemi impiantistici ad alta efficienza energetica.
Il sistema di ventilazione naturale controllata (VNC) consiste nell'attivazione di un flusso d'aria naturale, che attraversa gli spazi ipogei, entrando o uscendo da due torri-camino: 1) Torre SO, collocata sul margine SO della piazza, in posizione tale da essere esposta ai venti prevalenti da S-SE; 2) Torre N, con aperture rivolte alla direzione prevalente N-NO del vento.

The project idea is to return, through a careful reading of the existing perception, almost all of the pedestrian area, walking and use in the event of the square, opening towards the front of the Church of St. George and the historic building south-west.
A semi-hypogeum space (level -01), provides social and cultural functions as the area of the assemblies of citizens, as well as promotion and presentation of cultural and artistic activities.
For air and ventilate the underground spaces that are created with the proposed intervention, it intends to adopt a bioclimatic approach to integrated installation systems with high energy efficiency.
The natural ventilation controlled system (VNC) is to activate a natural flow of air that passes through the underground spaces, entering or exiting the two towers-fireplace:1) SO Tower, located on the NW margin of the square, in a position to be exposed to prevailing winds from S-SE;2) N Tower, with openings facing the prevailing direction of the N-NW wind.
The distribution of air inside underground spaces is through the grid openings or windows, located and sized to ensure maximum coverage of the surface air exchange and, at the same time, limit the transmission of noise.
Ascolta

 

╗ Torna alla lista